Çocuklarda ve Gençlerde Bile Kalp Krizi Sıklığının Artmasının Nedenleri
Kalbimiz sürekli kan pompalar. Vücudumuzdaki hücrelerin besin ve oksijen ihtiyaçlarının karşılanması, organ ve dokuların görevlerini yerine getirebilmeleri için çok önemlidir. Bu nedenle hepimizin bildiği gibi kalp hayati bir organdırKan kalbe pompalanamadığında kalp krizi meydana gelir.
Önceleri kalp krizleri yaşlılıkla ilişkilendirilse de ne yazık ki kalp krizlerinin görülme yaşı artık oldukça düştü. Çocuklukta bile görüldü Ani ölümlerin çoğu kalp hastalıklarından kaynaklanıyor kaynaklanıyor. Peki çocukların kalp krizi geçirmesinin nedenleri tam olarak nelerdir?
Çocuklarda kalp krizi nedenleri yaş grubuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk’e göre iki yaş altı çocuklarda daha sık görülüyor. kalple ilişkili yapısal bozukluklar görülebilir. Sonrasında kalp kasının zayıflaması veya kalınlaşması gibi durumlar, ritim bozuklukları ve genetik hastalıklar ortaya çıkabilir.
Doğuştan kalp anormallikleri olan çocuklarda kontrol edilmemesi kalp krizi riskini artırabilir.
Çocuğun doğuştan kalp anomalisi varsa, kalp ve damar yapılarındaki anatomik bozukluklarHerhangi bir kalp hastalığı varsa düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Ayrıca birinci derece ailenizde kalp hastalığı veya kalp krizi öyküsü varsa, Ailede ve çocukta kan lipitleri yüksekse (trigliserit, kolesterol) çocuklarda kalp krizi riskini artırabilir. Bu bağlamda rutin denetimler hayati önem taşımaktadır.
Genç sporcuların daha dikkatli olması gerekiyor.
Anormal bir gen nedeniyle çocuğun kalp kası kalınlaşabilir ve kan pompalaması zorlaşabilir. çok çalışmak zor. Zamanla düzensiz bir kalp ritmi gelişir. “Hipertrofik kardiyomiyopati” olarak adlandırılan bu durum, çocuklarda ve genç sporcularda kalp kaynaklı ani ölümlere neden olabiliyor. Bu nedenle çocukların herhangi bir spora başlamadan önce kalp kontrollerinin yapılmasında fayda vardır.
Vücudun bağışıklık sistemi de kalp kasına zarar verebilir.
Bazı çocuklarda viral enfeksiyon, soğuk algınlığı, rinovirüs, enterovirüs veya koronavirüse karşı nadir görülen enfeksiyonlar. bir bağışıklık tepkisiMiyokardit (kalp kası iltihabının bir türü) gelişebilir.
Bu yaklaşık olarak her yıl Yüzbin çocuktan biri veya ikisi görülür. Bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmaya çalışırken kalbe zarar verebilir ve ne yazık ki ani ölümle sonuçlanabilir.
Diyetin kalp krizindeki rolü küçümsenemez.
Ülkemiz için dikkat çeken verilere göre kalp krizine bağlı ölümlerin en sık görüldüğü bölge Karadeniz, en az görüldüğü bölge ise Akdeniz’dir. Peki bu veriler bize ne anlatıyor? Diyetteki farklılıklar. Tereyağı gibi hayvansal gıdalar ve yağlar, bu yağlarla yapılan kızartma ve et ürünleri en çok tüketildiği bölge olan Karadeniz’e karşı; Zeytinyağı ve sebzelerin en çok tüketildiği bölge Akdeniz’dir.
Ayrıca rafine ürünlerin en çok tüketildiği sanayileşmiş ülkelerde hızla arttığı tespit edilen kalp hastalıkları da bunun bir başka kanıtıdır. İşte tüm bu işaretler, dengesizlik ve yetersiz beslenme Kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biri olduğunu göstermektedir. Çocukları bilinçli beslemezsek erken yaşta kalp krizleri yaşanabilir.
Çocukluk çağında kalp krizinin diğer nedenleri şunlardır:
- şiddetli anemi
- Genetik olarak bulaşan Akdeniz anemisi
- Egzersiz gibi kalp kasının oksijen ihtiyacını artıran durumlarda yetersiz beslenme belirginleşir.
Peki bir çocuğun kalp krizi geçirdiğini nasıl anlarız?
- göğüs ağrısı
- egzersiz sırasında bayılma
- hızlı nefes alma
- Anoreksiya
- aritmi
- Nefes darlığı
- Sol kolda ağrı
Çocuklarda kalp krizi nasıl önlenir?
- besleyici gıdalar, meyve ve sebzelerle dengeliyemek yemek.
- Her gün otuz dakika fiziksel aktivite yapmak.
- İyi bir uyku rutini oluşturmak.
- Yıllık kontrole gidiyoruz.
- Aile geçmişindeKalp hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için.
İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz: